Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

Ľudia, ktorí pravidelne jedia čokoládu, trpia častejšie depresiami

Londýn 27. apríla (TASR) - Ľudia, ktorí pravidelne jedia čokoládu, trpia častejšie depresiami, zistili americkí vedci.

Z výskumu, ktorého výsledky zverejnili v časopise Archives of Internal Medicine, vyplynulo, že tí, čo zjedia najmenej jednu tabličku čokolády každý týždeň, sú viac mrzutí ako tí, konzumujú čokoládu len z času na čas.

Veľa ľudí si myslí, že čokoláda povzbudzuje náladu, avšak odborníci nevylučujú, že môže byť skôr príčinou depresie než liekom na ňu.

Na štúdii sa zúčastnilo 1000 dospelých osôb. Nikto z respondentov neužíval antidepresíva a nebol klinicky liečený na depresiu. Čím viac čokolád muži a ženy zjedli, tým bola ich nálada horšia. Tí, ktorí skonzumovali viac ako šesť 28-gramových tabličiek mesačne, trpeli depresiou v najväčšej miere.

Vysvetlenie môže byť aj také, že ľudia, ktorí sú depresívni, častejšie siahnu po čokoláde, aby si zlepšili náladu. Analogicky ako s alkoholom môže mať čokoláda krátkodobo pozitívne účinky, avšak dlhodobo pôsobí nepriaznivo. Čokoláda môže byť aj priamou príčinou depresie, vyplýva z výskumu. Je však potrebná podrobnejšia štúdia na zistenie vzťahu čokolády s našou náladou, uviedli Natalie Roseová a jej kolegovia z Kalifornskej univerzity v San Diegu.

Zdroj: BBC

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2025 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt