Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

VOĽBY10: Voliť poštou chce zatiaľ 472 Slovákov s trvalým pobytom v cudzine

Bratislava 25. apríla (TASR) - Miestny úrad Bratislava-Petržalka zaevidoval do piatka 23. apríla priebežne 472 žiadostí zahraničných Slovákov s trvalým pobytom v cudzine na voľbu poštou. Okrem toho poslalo žiadosť zatiaľ 261 Petržalčanov s trvalým pobytom v Mestskej časti (MsČ) Bratislava-Petržalka, ktorí budú počas júnových parlamentných volieb v cudzine. TASR informoval petržalský hovorca Ľubomír Andrassy.

"Ide zatiaľ o priebežné výsledky, pretože Slováci, ktorí sa počas volieb budú zdržiavať cudzine, mohli požiadať petržalský úrad o zápis do osobitného zoznamu voličov až do polnoci 23. apríla. Definitívne výsledky budeme vedieť až v pondelok 26. apríla," ozrejmil Andrassy. V Petržalke dostali aj vyše 100 žiadostí, ktoré zaslali na miestne príslušnú samosprávu podľa bydliska žiadateľa na Slovensku.

V MsČ Ružinov zaevidovali k 23. aprílu priebežne 142 žiadostí o voľbu poštou od občanov s trvalým pobytom na území Slovenska, v MsČ Staré Mesto 130 a v Devínskej Novej Vsi 34 žiadostí. V Novom Meste mali k 21. aprílu 97 žiadostí.

Podľa Ingrid Zaťkovej z oddelenia vnútornej správy a aktivít Miestneho úradu v Devínskej Novej Vsi najčastejším problémom je, že obyvatelia nepochopili správne systém voľby poštou. "Žiadajú od nás, aby sme im vydali do ruky hlasovacie lístky, keďže v čase volieb budú na dovolenke a chcú si odvoliť tak, že nám upravené hlasovacie lístky odošlú poštou ešte z územia SR alebo z cudziny, kde pricestujú len pár dní pred voľbami," uviedla pre TASR Zaťková.

Niektorí Staromešťania sa obracali na tamojší miestny úrad so žiadosťou o možnosť voliť prostredníctvom e-mailu. "Odpovedali sme im, že musia vypísať žiadosť a tú nám musia poslať. Iba tak môžeme akceptovať ich požiadavku zúčastniť sa na voľbách. Zdôrazňovali sme, aby presne uviedli svoju adresu v zahraničí, aby im volebné lístky skutočne došli v termíne," informovala staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová.

V Novom Meste mali aj prípady, keď žiadatelia neuviedli adresu svojho trvalého pobytu v cudzine, čo je chyba. Miestny úrad vracal kópie takýchto žiadostí na adresu, odkiaľ boli poslané s tým, aby si žiadosť doplnili o potrebný údaj," povedala novomestská tlačová tajomníčka Alžbeta Klesnilová.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt