Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

GASTRONÓMIA: Všetko o káve prezradí Inštitút kávy

img

Bratislava 21. apríla (TASR) - Prostredníctvom on-line tlačovej konferencie s témou Káva nie je len o kofeíne, sa dnes novinárskej verejnosti predstavil novovzniknutý Inštitút kávy. Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje vo všetkých kútoch sveta. Existuje mnoho argumentov, ktoré môžu potvrdiť či vyvrátiť jej pozitívne či negatívne pôsobenie na ľudský organizmus. Jednoznačné tvrdenie doteraz neexistuje, preto účinky výnimočného nápoja skúmajú špecializované tímy odborníkov.

Na otázky súvisiace s kávou odpovedali dvaja zakladatelia a garanti Inštitútu kávy - český špecialista v oblasti liečebnej výživy Pavel Kohout z Fakultnej Thomayerovej nemocnice v Prahe a slovenský odborník v oblasti poradenstva pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl Peter Minárik z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

"Inštitút kávy je zaujímavý projekt, pretože káva je pochutina, ktorá je mimoriadne obľúbená medzi obyvateľstvom, ale o káve panuje množstvo kontroverzných, často zastaraných názorov," uviedol na konferencii Minárik s tým, že dnes sa vie, že káva patrí do spektra zdravej výživy, samozrejme za predpokladu, že sa konzumuje v bežnom a tradičnom množstve. Lekár a garant projektu pre TASR potvrdil, že Inštitút bude primárne fungovať na internete.

Aká je teda pravda o káve? Je prospešná organizmu, dehydruje, zvyšuje krvný tlak, môžu piť kávu tehotné ženy? Na tieto a podobné otázky súvisiace s kávou dnes do 12.00 h odpovedali odborníci on-line na webovej stránke www.institutkavy.sk. Priatelia aj nekonzumenti čierneho moku nájdu na tejto adrese množstvo informácií o káve a jej vplyve na zdravie človeka. Obsah webu pripravili obaja uvedení ambasádori novovzniknutého Inštitútu kávy a jeho zakladatelia Pavel Kohout a Peter Minárik v spolupráci s nutričnými špecialistami a odborníkmi z potravinárskych, technologických a výskumných inštitúcií. Informácie uvedené na stránke vychádzajú aj z výsledkov renomovaných odborných medzinárodných štúdií.

Inštitút kávy vznikol ako nezávislá aktivita, ktorá ma za cieľ osvetovo pôsobiť na laickú a odbornú verejnosť v oblasti konzumácie kávy, jej výroby a informovať o vplyve a účinkoch jej pitia na ľudský organizmus. V prvom rade má Inštitút ambíciu vyvrátiť v povedomí českej a slovenskej verejnosti predsudky a mýty spojené s konzumáciou kávy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2025 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt