Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

Mikrobiológia: Chcete prospieť svojim kravám? Vezmite ich na pivo!

img

Lexington 21. apríla (TASR) – Pridanie chmeľu do kravského krmiva potláča rast baktérií, ktoré rozkladajú aminokyseliny, čím znižujú hmotnostné prírastky týchto hospodárskych zvierat a súčasne produkujú amoniak.

Oznámil to Michael Flythe z Poľnohospodárskej výskumnej služby pri Ministerstve poľnohospodárstva USA v kentuckom Lexingtone s kolegami.

Prežúvavcom vrátane hovädzieho dobytka pomáha tráviť tuhú rastlinnú potravu pestrá zmes baktérií v prvom z ich štyroch žalúdkov respektíve komôr žalúdka, bachore.

Má to niekoľko háčikov. V prvom rade mnohé tieto baktérie produkujú silný skleníkový plyn metán, ktorý sa fyziologickým prejavmi kráv dostáva do ovzdušia.

V druhom rade je to produkcia amoniaku inými baktériami, ktoré sa spoločne označujú HAB (hyper-ammonia producing bacteria, baktérie s nadprodukciou amoniaku). Tento amoniak vzniká pri rozklade aminokyselín z potravy zvierat. Z chovateľského hľadiska ide o problém, lebo zvieratá sú tým vlastne ochudobňované o bielkoviny (aminokyseliny sú stavebné kamene bielkovín) a dosahujú nižšie hmotnostné prírastky. Bielkovinový deficit sa potom kompenzuje nákladnými a jednotkovo neefektívnymi prídavkami do krmiva. Podľa Michaela Flythea to možno vyriešiť podstatne lacnejšie a jednoduchšie – pridaním chmeľu do krmiva. Zistil totiž, že látky obsiahnuté v tejto plodine dokážu výrazne obmedziť populácie HAB v kravských žalúdkoch. Funguje to ako s vysušenými kvetmi chmeľu, tak aj s chmeľovými výťažkami. A ako pri čistých laboratórnych kultúrach HAB, tak aj pri HAB v úplnej zmesi baktérií z kravského bachora. Produkcia amoniaku klesla vždy.

Chmeľ je najznámejší ako jedna zo základných prísad piva. Menej už je známe, že sa pôvodne začal pridávať do piva nielen kvôli typickej horkastej chuti, ale aj ako stabilizátor, zabezpečujúci jeho trvanlivosť, keďže má protibakteriálne účinky.

Michael Flythe nedávno preukázal s kolegyňou Isabellou Kaganovou, že rast HAB podobne tlmí aj istá chemická látka v bežnejšej krmovine – ďateline lúčnej. A v spolupráci s iným kolegom, Glenom Aikenom, že chmeľ kravám prospieva aj zlepšeným vyvážením mastných kyselín v bachore, čo je všeobecne dôležité pre výživu prežúvavcov.

Zdroj: Komuniké USDA – Agricultural Research Service z 20.4.2010

(spolupracovník TASR Zdeněk Urban) juh

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2025 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt