Aktuálne správy Späť na správy
Potravinárstvo: Nová sójová "kuracina"
Tuesday 09 February 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Columbia 9. februára (TASR) – Vedci vyvinuli napodobeninu kuracieho mäsa zo sóje, ktorá sa dosiaľ najviac blíži originálu: naozaj vyzerá ako kuracina, na dotyk je ako kuracina a chutí ako kuracina.
Oznámil to Fu-Hung Hsieh z University of Missouri-Columbia s kolegami. Predmetné výsledky uverejnili v časopisoch Journal of Food and Agricultural Chemistry, Journal of Food Science a Journal of the American Oil Chemists' Society.
Mäso je jednou zo základných potravín. Jeho produkcia je však v poľnohospodárstve energeticky najnáročnejšia a najviac zaťažuje prostredie odpadovými látkami. Nečudo, že sa vyskytli početné pokusy vyrobiť jeho lacnejšie a environmentálne priateľskejšie náhrady na základe rastlín s vysokým obsahom bielkovín - aj sóje.
Sójové pokusy však dosiaľ skutočne uspokojili pravdepodobne len skalných zástancov tejto mnohostranne spracovateľnej plodiny. Napriek tomu predaj sójových náhrad mäsa, ako sójových hamburgerov, zaznamenal v USA v rokoch 2007 a 2008 nezanedbateľný rast o približne osem percent. Najnovšia azda teraz uspeje v širšom okruhu labužníkov.
Má na to totiž všetky potrebné atribúty, najmä vzhľad a vernú chuť kuracieho mäsa. Sľubuje aj zníženie cholesterolu a udržanie zdravých kostí.
"Počiatočné skúšky síce konečnému produktu poskytli určitú vláknitú textúru, no chutil viac ako morčacina. Pre väčšu realističnosť sme museli pridať viac vláknitej zložky, čím sója začala byť na dotyk svalovinovejšia a trhala sa na nepravidelné hrubé vlákna podobne ako kuracina," povedal Fu-Hung Hsieh.
Východziou surovinou bola bielkovina vyťažená zo sójovej múky. Následne ju pretláčali valcom, v ktorom boli dva špirálové mechanizmy ako v mlynčeku na mäso, pridali vodu a na bielkovinu nechali pôsobiť teplo a tlak. Akú kľúčový sa prejavil vysoký, až 75-percentný, obsah vody. Práve ten sóji dodal popri podobnom vzhľade aj veľmi podobnú textúru, ako je tá, ktorú má skutočná kuracina.
Sójová kuracina obsahuje celý rad zdraviu prospešných látok. Niektoré okrem udržiavania zdravých kostí fungujú ako prevencia rakovinových ochorení prostaty, prsníka a hrubého čreva. Sója obsahuje základné mastné kyseliny a naopak nijaký cholesterol. Úrad pre potraviny a lieky (FDA) v USA doporučuje dennú dávku 25 gramov sójovej bielkoviny v strave s nízkym obsahom nasýtených tukov a cholesterolu.
Zdroj: Komuniké University of Missouri-Columbia zo 4. 2. 2010.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona