Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

BBC: V Česku a na Slovensku nakupujú ženy do nevestincov celej Európy

Londýn 15. januára (TASR) - Za tranzitné stredisko obchodu so ženami označil Českú republiku program televízie BBC, venovaný prostitúcii v európskych metropolách v súvislosti s obľúbenými víkendovými pánskymi jazdami Britov na kontinente.

Dokument okrem iného opisuje skrytou kamerou nakrútené stretnutie s česky hovoriacim mužom, ktorý ponúka na predaj dve ženy.

Reportér programu sa vydával za majiteľa nevestinca v Londýne a neďaleko čerpacej stanice na diaľnici pri obci Rudná sa stretol s mužom, ktorý mu ponúkal dve ženy za cenu 3500 eur za mesiac. Pri večernom stretnutí zachytenom skrytou kamerou muž tvrdí, že v súčasnosti mu každá v ČR zarába 90.000 českých korún mesačne (takmer 3450 eur).

Dokument zároveň uvádza rozhovor s mladou Janou z košického sídliska Luník 9, ktorá sa proti svojej vôli dostala do nevestinca v Amsterdame. Odcestovala tam so svojím priateľom v presvedčení, že povedú normálny život, ale priateľ ju predal do verejného domu. Utiecť sa jej podarilo až po roku.

Autori dokumentu hovorili aj so Slovákom Tiborom, ktorý vyhlásil, že sa venuje obchodu so ženami z chudobných rómskych rodín na Slovensku, ktoré sú v Českej republike zneužívané na prostitúciu. "Nie je to zločin, je to proste práca ako každá iná," tvrdí o svojej činnosti.

Dokument sa venuje obchodu so ženami v súvislosti s tým, že mnoho európskych miest sa stalo obľúbeným terčom mladých Britov a ich "stag parties", teda pánskych jázd a "rozlúčok so slobodou".

V Prahe je 70 verejných domov a množstvo striptízových barov a nie je ťažké v nich nájsť niektorého z pol milióna Britov, ktorí prídu každý rok do Prahy na záťah, uvádza program BBC a pripomína "liberálne zákony" ČR v tomto smere.

Podľa dokumentu BBC tento "priemysel britských stag parties" prispieva k prostitúcii a obchodu sa ženami. Program pripomenul, že Briti pri záťahoch v Európe utratia viac ako 500 miliónov libier (takmer 562 miliónov eur) za rok. Ich najčastejším cieľom je Amsterdam, ale dokument sa zameriaval aj na prostitúciu v Krakove a v Rige, súvisiacu s týmto fenoménom.

"Britské lúčenie so slobodou pred svadbou sa za posledných desať rokov zmenilo. Časy, keď sa s otcom alebo s kamarátmi šlo na pivo do krčmy, sú preč. Nastúpili tri alebo štyri noci v zahraničnom meste ďaleko od zvedavých očí," skonštatoval program. "A často ide o viac, než o striptízový klub. Pre mnoho Britov je návšteva prostitútky súčasťou vysnívaného pánskeho víkendu," dodáva dokument.

Zdroj: BBC

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt