Aktuálne správy Späť na správy
TOP: Cukrár Van Dender je jediným dodávateľom čokolády na kráľovský dvor
Saturday 26 December 2009 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Brusel 26. decembra (TASR) – Pochúťky z čokolády neodmysliteľne patria k Vianociam. Svetoznáma je najmä belgická čokoláda a medzi najvýznamnejších cukrárov v Bruseli patrí majster Herman Van Dender. O kvalite jeho výrobkov svedčí aj to, že ako jediný v krajine má certifikát dodávateľa čokolády na belgický kráľovský dvor.
Hovorí, že je to nielen vyznamenanie, ale aj záväzok, nepretržite udržiavať kvalitu svojich výrobkov. Kráľovský certifikát môže dostať iba dodávateľ tovaru či služieb, ak päť rokov nemá žiadnu reklamáciu. V Belgicku z asi tisícky dodávateľov kráľovský dvor uznáva sotva desatinu.
Základom lahodnej chuti čokolády je podľa Van Dendera kvalitné kakao a potom prepracovaná technológia a vlastná receptúra. Tú si však každý výrobca čokolády stráži ako oko v hlave. Málokedy sa stáva, že sa cudzinci dostanú priamo do kuchyne, kde sa čokoláda varí.
Skupine novinárov z Trenčianskeho samosprávneho kraja sa to v Bruseli podarilo počas tohtoročných Open Days, vďaka Beate Balkovej, stálej zástupkyni kraja v Bruseli, ktorá sa s týmto významným výrobcom čokolády dobre pozná.
Van Dender novinárov previedol výrobňou, kde má na skusoch aj mladých domácich remeselníkov, ale i cukrára zo Španielska. Prezradil, že aj on sa chodil učiť do zahraničia a teraz zasa iní chodia učiť k nemu. Majster Van Dender neraz reprezentoval Belgicko na medzinárodných súťažiach cukrárov a priniesol si z nich domov desiatky diplomov. Rád sa pochváli medzinárodnými úspechmi. Najviac je však hrdý na fotografie, ktoré dokumentujú, ako pred niekoľkými rokmi splnil mimoriadne náročnú objednávku pripraviť cukrárske menu na svadbu v kráľovskej rodine.
Čokoládu od Van Dendera poznajú na celom svete. Vyrába jej desiatky druhov a tvarov. Sú plnené orieškami, nugatom, karamelom, ovocím, polieva ich tmavou alebo bielou čokoládou či farebnou polevou, majú tvar srdca, klasickej kocky, mušlí a podobne.
Jeho čokoláda mimoriadne chutí aj Japoncom. Novinárom Van Dender prezradil, že práve pripravuje zásielku päť ton praliniek do Japonska. A robí to pravidelne, niekoľkokrát do roka.
pr sla
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona