Aktuálne správy Späť na správy
TOP-lyžovanie: Už žiadna strava pre mačky, Američania si varia sami
Friday 25 December 2009 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Alta Badia 25. decembra (TASR) - Európska strava nie je úplne to pravé, potrebujeme niečo americké, povedali si zjazdári zo Spojených štátov a zaobstarali si pojazdnú kuchyňu, kde pre nich varia počas pretekov na starom kontinente. Kuchyňa mala svoju premiéru minulý víkend v talianskych Dolomitoch. "Hotely, v ktorých prespávame, robia úžasnú prácu chutnými jedlami, ale nie vždy je to správna kombinácia karbohydrátov a proteínov, ktoré potrebujeme," povedal tréner mužského tímu Sasha Rearick. Na vytvorení jedálnička sa podieľal aj odborník Amerického olympijského výboru na výživu, šéfkuchárom je Adam Korzun. A aké americké jedlo teda podávajú? V prvých dňoch najmä mexické kuracie špeciality. "Je to jedno z jedál, ktoré v Európe naozaj nemôžete dostať. Je to pre nich dobrá chuť domova," povedal Korzun, ktorý je schopný v kuchyni navariť jedlo pre 150 ľudí. Vedenie tímu ale tvrdí, že kuchyňa nemá nahrádzať klasické hotelové stravovanie, má lyžiarom ponúknuť niečo navyše. "Majú pravidelné jedlá v hoteli, ale nie vždy sa to časovo zhoduje s ich tréningami a pretekmi, takže ja vstanem skôr a naplním osobitné požiadavky niektorých lyžiarov na raňajky, alebo po ich návrate z kopca," povedal pre Korzun. Pojazdnou kuchyňou sa americká výprava vybavila práve v čase, keď sa do tímu po dvoch rokoch individuálneho pôsobenia vrátil hviezdny Bode Miller. Korzun sa chystá aj na blížiacu sa olympiádu do Vancouveru, Američania totiž nechcú zopakovať škandál zo ZOH v Turíne. Lyžiarka Resi Steiglerová tu miestne jedlá prirovnala k "strave pre mačky".
Informovala agentúra AP.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona