Aktuálne správy Späť na správy
V Bratislave sa v pondelok začne prvý Gourmet týždeň (nielen) kávy
Friday 03 December 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Bratislava 3. decembra (TASR) - V pondelok 6. decembra sa v Bratislave na viacerých miestach začne historicky prvý Gourmet týždeň (nielen) kávy. Podujatie sa koná v rámci 5. ročníka súťaže o Kaviareň mesta a potrvá do piatka 10. decembra 2010.
Ako pre TASR uviedla organizátorka podujatia Denisa Priadková, podujatie návštevníkom ponúkne tipy na kvalitnú kávu, ale aj čokoládu, pralinky, vynikajúce čaje a likéry, novinky v oblasti čerstvých syrov či sušienok. Návštevníci Gourmet týždňa získajú aj odporúčania na špeciálnu vianočnú kávu, účastníkov jedenástich tematicky ladených podujatí čaká okrem ochutnávok kvíz, publikácia o káve zdarma a možnosť vyhrať hodnotné ceny.
"Mnoho ľudí sa domnieva, že kvalita musí byť drahá, často však zbytočne veľa platia za nekvalitný tovar. Na Slovensku napríklad platíme okolo 1 eura na 100 g za čokoládu s obsahom kakaa nižším ako 15 percent, čo už vlastne ani nie je čokoláda," vysvetlila Priadková. Kvalitnú čokoládu obchody, najmä špeciálne, ponúkajú podľa jej slov od 1,5 do cca 8 eur, pričom ľuďom chýba informácia k výberu.
Trh s bezlaktózovým či sójovým mliekom sa podľa jej názoru rozvíja minimálne a aj v kaviarňach je táto alternatíva mlieka zatiaľ v ponuke len výnimočne. "Liter sójového mlieka stojí na Slovensku v priemere o 50 až 100 percent viac ako napr. v susednom Rakúsku. Prvé lastovičky k nám však už prileteli, treba však vedieť hľadať a porovnávať ceny. Aj o tom je Gourmet týždeň (nielen) kávy," hovorí Priadková.
Novinkou je voľný vstup na všetky podujatia, na ktorých môžu návštevníci ochutnať čokoládu, ktorej prestížna londýnska inštitúcia udelila titul Najlepšia čokoláda sveta, talianske mascarpone či originálnu kávu s likérom. Cieľom organizátorov podujatia je, aby boli informácie o kvalitných lahôdkach pred sviatkami prístupné každému.
Najväčšími objavmi tohto ročníka podujatia sú kvalitný chlieb, pečivo či croissanty pečené uprostred mesta a pralinky špičkovej kvality od slovenských výrobcov, ktorí oživujú staré prešporské kaviarenské tradície.
Podujatie predstaví aj povolanie baristu. Je to profesia, ktorá sa špecializuje na prípravu kávy, najmä espressa a nápojov založených na espresse. "Až do 15. decembra majú teraz Bratislavčania v rámci 5. ročníka súťaže Kaviareň mesta možnosť hlasovať za "BBB" Best Bratislava Barista – najlepšieho baristu v meste," dodala Priadková.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona