Aktuálne správy Späť na správy
Za bezkofeínovou kávou stojí básnik Goethe aj Československo
Wednesday 03 November 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Bratislava 3. novembra (TASR) - Bývalé Československo je matkou bezkofeínovej kávy. V roku 1962 bol vydaný na území dnešnej Českej republiky prvý patent na technológiu prípravy bezkofeínovej kávy.
Prvá úspešná extrakcia kofeínu z kávovníkových zŕn sa pritom podarila už nemeckému chemikovi Rugemu v roku 1820, ktorého inšpiroval jeho slávny priateľ, básnik Johann Wolfgang von Goethe. Ten ako vášnivý kávičkár Rugeho neustále nabádal, aby analyzoval zloženie kávových zŕn.
Od tých čias sa vyvinuli tri základné metódy prípravy bezkofeínovej kávy. "Všetky metódy odstraňovania kofeínu z kávovníkových zŕn sa aplikujú na zelené kávovníkové zrná, ešte pred ich pražením," vysvetľuje potravinový technológ Jozef Augustín.
Najšetrnejšou metódou prípravy bezkofeínovej kávy je tzv. švajčiarska "mokrá" metóda, ktorá bola patentovaná až v roku 1979. "V tomto prípade nevstupuje do výrobného procesu žiadna cudzorodá látka, čo má následne priaznivý vplyv na ľudské zdravie, ako aj kvalitu výslednej kávy," hovorí Augustín.
Ako extrakčné činidlo pre vylúhovanie kofeínu sa podľa jeho slov v tomto prípade používa iba voda a séria filtračných uhlíkových zariadení. Princípom celej metódy je máčanie zelených zŕn kávovníka vo vode.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona