Aktuálne správy Späť na správy
EÚ: Ovčí hrudkový syr - salašnícky dostal ochrannú známku od únie
Wednesday 03 November 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Brusel 3. novembra (TASR) - Slovenská syrová špecialita "Ovčí hrudkový syr - salašnícky" dostala dnes od Európskej komisie status zaručenej tradičnej špeciality.
Na obale tohto syru bude tak možné uviesť ochrannú známku, ktorá bude zaručovať tradičný charakter výroby. Známka nebráni iným výrobcom mimo Slovenska, aby syr vyrábali pod týmto názvom, no ochrannú známku si budú môcť dať len tí, ktorí dodržujú tradičnú formu výroby. Tá spočíva v tom, že pre syr musí byť základom čerstvé mlieko z oviec chovaných v horských oblastiach a dodržaná špecifická technológia pri fermentácii a zachovaný osobitný hrudkový tvar syra.
Pred dvoma týždňami EK zaregistrovala aj ďalší slovenský produkt do skupiny zaručených tradičných špecialít - ovčí salašnícky údený syr. Na zverejnenie v tejto databáze čakajú v súčasnosti Liptovská saláma, Lovecká saláma, špekáčiky (všetky tri spoločne s Českou republikou), Spišské párky a Bratislavský rožok. V inej skupine "chránené zemepisné označenie" sa uchádzajú o ochrannú známku aj Tekovský salámový syr, Zázrivský korbáčik a Oravský korbáčik.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona