Aktuálne správy Späť na správy
Nórsky kráľ a kráľovná mali pečenú kačku aj bryndzové pirohy
Tuesday 26 Octtber 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Bratislava 26. októbra (TASR) - Bryndzové pirohy s restovanými slaninovými kockami, kyslou smotanou a pažítkou, ako aj grilované kačacie prsia s omáčkou, podávané so žemľovými knedličkami a dusenou červenou kapustou na červenom víne, mohol dnes ochutnať nórsky kráľovský pár.
Takáto ponuka hlavných jedál bola na slávnostnej večeri, ktorú podávali na počesť príchodu kráľa Haralda V. a kráľovnej Sonje na Slovensko ich hostitelia - prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Ako ešte pred ich historickou návštevou našej krajiny prezradila veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoenová, Jeho Veličenstvá sa tešili, že ochutnajú tradičné slovenské jedlá.
Na stoloch bola aj "trilógia z riečneho pstruha" čiže obľúbená ryba pripravená na viacero spôsobov. Hostia mohli ochutnať terinu zo pstruha s tokajským prelivom, údeného pstruha s kaviárom či tenké plátky marinovaného pstruha s rukolou a medovou horčicou.
Na úvod sa ako prípitok podávala osvedčená hruškovica. Z destilátov sa v ponuke objavilo ešte známe slovenské brandy - Karpatské brandy špeciál. Z vín mali zastúpenie tri odrody suchých vín - Lipovina (ročník 2009), Chardonnay (ročník 2008) a v drevenom sude vyzrievané akostné značkové víno Petit Merle (ročník 2008). Jedného reprezentanta mali aj polosladké vína - Pálavu z minulého roka. Ako dezert sa podávala gaštanová tortička so šľahačkou a brusnicami.
Nórski šéfkuchári by na odvetu mali ponúknuť slovenskému prezidentskému páru možnosť ochutnať najobľúbenejšie nórske špeciality, napríklad morské plody. Slávnostná recepcia "Chuť Nórska" sa bude konať v stredu (27. 10.) v Bratislave po koncerte nórskej hudobnej skupiny Valkyrien Allstars.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona