Aktuálne správy Späť na správy
GASTRO: Kolískou zemiakových hranolčekov je Európa
Wednesday 29 September 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Bratislava 29. septembra (TASR) - Kolískou zemiakových hranolčekov je Európa a nie USA, ako by si mnohí mohli myslieť. Francúzi tvrdia, že prvé hranolčeky boli pripravené v Paríži, Belgičania zase oponujú, že sa zrodili v ich krajine.
V každom prípade sa však stali v 30. rokov 19. storočia vyhľadávanou lahôdkou nielen vo Francúzsku či Belgicku, ale v celej Európe. Do USA ich priniesli vojaci oveľa neskôr vracajúc sa z prvej svetovej vojny – na hranolčekoch si pochutnávali vo Francúzsku.
Zemiaky, ktoré dnes konzumujeme vo viacerých formách, sú dôležité aj pre vyváženú stravu, a to najmä pre vysoké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré obsahujú. Okrem toho sú bohatým zdrojom zemiakového škrobu, ktorý je pre organizmus zdrojom energie a dodáva pocit sýtosti. Obsahujú vlákninu, ktorá čistí zažívací trakt od toxínov, ďalej nezanedbateľné množstvo horčíka a draslíka s priaznivým vplyvom na srdce a nervový systém.
Sú bohaté na železo, ktoré je potrebné pre tvorbu krvi a taktiež na mangán a meď, dôležité pre mnohé fyziologické procesy. Zemiaky sú aj zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Okrem toho majú v sebe zastúpené vitamíny B1, B2, B3, B6, ktoré sú dôležité pre zdravý vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona