Aktuálne správy Späť na správy
Perkelt sa dá uvariť aj z chobotnice
Sunday 08 August 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Komoča 8. augusta (TASR) - Na 9. ročníku gastronomického stretnutia vyznávačov dobrého jedla v kempingu Oáza v Komoči pri Nových Zámkoch zaznamenali v sobotu 7. augusta tri slovenské rekordy – zišlo sa na ňom najviac družstiev variacich guláš, uvarilo sa najviac porcií jedla a bol zapísaný aj rekord v počte družstiev prítomných na jednom podujatí. Tým sa Oáza International Gastrofestival stala najväčšou gastronomickou akciou na Slovensku, čo zaregistrovala aj Kniha slovenských rekordov. TASR o tom dnes informoval Igor Svítok z agentúry SK.Rekordy.
Účastníci zo Slovenska, Maďarska, Rakúska, Nemecka, Česka a dokonca i z Turecka pripravovali pod holým nebom jedlá v kategóriách - hovädzí, bravčový guláš, guláš z diviny, fazuľový guláš, halászlé, držkový perkelt, vo voľných kategóriách mäsité a bezmäsité jedlá a v extra kategórii grilované krídelká.
Súťažilo spolu 204 družstiev, čo bol oproti vlaňajšku nárast o 53, guľáš varilo 169 družstiev, čo bolo tiež viac o 18 veselých kolektívov. Spolu pripravili vyše 6000 porcií jedál.
Členmi poroty gastrofestivalu boli kuchári Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Jaroslav Uhlár, Michal Klembara a Dušan Bidleň z Popradu. Profesionálov zaujali spôsoby prípravy jedál, ktoré sa občas odlišovali od oficiálnych noriem, ale išlo o výsledok, a ten bol mnohokrát prekvapujúci. Porota tak mohla ochutnať aj perkelt z chobotnice či bravčových paprčiek. Organizátori udelili najlepším v jednotlivých kategóriách poháre, špeciálne ocenili aj dve družstvá. Prvé z nich bolo Csípös Banda za ich nepretržitú účasť na všetkých deviatich ročníkoch. Turecké družstvo Young Ottoman zase odmenili za najdlhšiu cestu, ktorú merali na Oáza International Gastrofestival.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona