Aktuálne správy Späť na správy
ZDRAVIE: V boji s oslabenou imunitou pomáha vitamín C, zinok aj bioflavonoidy
Saturday 26 June 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Bratislava 26. júna (TASR) - Znečistené prostredie, depresie, osamelosť, fajčenie, zlá životospráva, stres, nedostatok pohybu či zdravého spánku. To všetko prispieva k oslabeniu imunity ľudského organizmu. To sa môže prejaviť únavou, zníženou telesnou zdatnosťou či zvýšenou náchylnosťou na choroby. Pomocníkmi pre ľudský organizmus v boji s oslabenou imunitou sú vitamíny a minerály ako napríklad vitamín C, zinok, bioflavonoidy a beta-glukán (1,3/1,6 D).
Vitamín C je vo vode rozpustná výživná látka (živina) a vitamín potrebný na udržanie telesného zdravia. Odporúčaná denná dávka vitamínu C je 60 – 100 mg. Ľudský organizmus si zásoby vitamínu C nevytvára a jeho nadbytok sa vylúči cez obličky. Naopak, väčšina zvierat a rastlín si dokáže tento vitamín syntetizovať a nepotrebujú ho získavať z vonkajších zdrojov.
"Céčko" je potrebné na udržovanie pevnosti cievnych stien, na reguláciu tkaninového dýchania a metabolizmu aminokyselín. Podporuje vstrebávanie železa, stimuluje tvorbu bielych krviniek, vývoj kostí, zubov a chrupaviek, podporuje rast a odstraňuje voľné radikály.
Rozhodujúcou zložkou imunitného systému je zinok, ktorý zároveň pomáha v boji proti infekciám. Patrí medzi prvky, ktoré majú veľmi významný vplyv na správny vývoj všetkých živých organizmov rastlinných aj živočíšnych. Zinok tvorí súčasť enzýmov, ktoré v organizme ovplyvňujú všetko – od trávenia až po hojenie rán. Telo zinok nevytvára ani neukladá, takže ho treba neustále doplňovať z vonkajších zdrojov. Pomáha však pri prevencii prechladnutia, chrípky a iných infekciách.
Nevyhnutné miesto v aktivovaní imunitného systému majú bioflavonoidy. Sú to látky rastlinného pôvodu, ktoré nájdeme prakticky vo všetkých rastlinných bunkách. V súčasnej dobe poznáme vyše 20.000 týchto látok. Pri pravidelnom užívaní dokážu pomôcť pri mnohých chorobných stavoch, v liečbe ako aj pri prevencii.
V prírode majú funkciu farbív, ovociu a zelenine dodávajú ich charakteristické sfarbenie. Čo sa týka výskytu v prírode, sú prirodzene prítomné v šupkách citrusových plodov, ale aj v ďalších druhoch ovocia, plodoch šípky a v zelenine. Bioflavonoidy sa radia k najúčinnejším antioxidantom rastlinnej ríše, a teda chránia bunky pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. V citrusovom ovocí je najväčšia koncentrácia bioflavonoidov v bielej dužine, ktorá sa nachádza pod povrchovou šupkou, teda tá časť, ktorú odstraňujeme.
Beta-glukány (1,3/1,6 D) zase zvyšujú odolnosť organizmu proti vírusovým, bakteriálnym, plesňovým a parazitárnym ochoreniam, zvyšujú obranyschopnosť proti chemickým karcinogénom, zvyšujú tvorbu červených a bielych krviniek a predlžujú dobu prežitia pri smrteľných dávkach ožiarenia. Ich preventívne užívanie je vhodné aj pri fyzickom vyčerpaní, strese, celkovom oslabení imunitného systému či na posilnenie organizmu pri aktívnom športovaní.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona