Aktuálne správy Späť na správy
Zdravá výživa: Čili papričkami proti obezite
Saturday 05 June 2010 Zväčšiť písmo | Vytlačiť stránku
Kyungsan 5. júna (TASR) – Látka, ktorá dodáva chuť papričkám čili, prispieva k zníženiu hmotnosti a bráni hromadeniu bieleho tukového tkaniva.
V časopise Journal of Proteome Research to oznámil štvorčlenný tím, ktorý viedol Jong Won Yun z Univerzity Daego v Kyungsane (Južná Kórea). Prvým autorom článku bol jeho kolega Jeong In Joo. Vedci skúmali účinky kapsaicínu, "esenciálnej látky" papričiek čili. Vie sa o ňom, že zvyšuje tvorbu tepla v organizme posilnením vylučovania katecholamínu z drene nadobličiek.
Jong Won Yun s kolegami sa rozhodol preskúmať tieto antiobezitné účinky kapsaicínu podrobnejšie. Päťtýždňovým potkanom podávali stravu s vysokým obsahom tuku a súčasne dávku kapsaicínu v rozsahu desať miligramov na jeden kilogram telesnej hmotnosti (potkany, samozrejme, majú oveľa menšiu hmotnosť ako jeden kilogram). Kontrolnej skupine zvierat oproti tomu podávali iba vysokotučnú stravu.
Zvieratá z kapsaicínovej skupiny schudli o osem percent, kontrolné pribrali. Kapsaicín totiž ovplyvnil hladiny najmenej 20 bielkovín aktívnych v bielom tukovom tkanive. Konkrétne takých, ktoré rozkladajú tuk. "Tieto zmeny poskytujú hodnotné poznatky o molekulárnom mechanizme antiobezitných účinkov kapsaicínu," napísali vedci v článku.
Aktivitu jednej polovice týchto bielkovín kapsaicín výrazne zosilnil, aktivitu druhej naopak výrazne utlmil. Vôbec prvý raz sa v súvislosti s obezitou preukázalo výrazné utlmenie tepelnošokovej bielkoviny 27 (Hsp27) a bielkoviny Steap3. To isté platí o naopak zosilnení čuchového receptora Olr1434. Väčšina predmetných bielkovín súvisí s metabolizmom tukov a reguláciou oxidačných a redukčných reakcií. Kapsaicín v tomto ohľade viac dvojnásobne znížil hladiny vimentínu, peroxiredoxínu a NAD(P)H:quinónovej oxidoreduktázy 1 (NQO1), naopak zvýšil hladiny aldoketoreduktázy a flavoproteínu. V súhrne sa kapsaicín javí ako užitočná liečebná látka rastlinného pôvodu pre zmierňovanie čoraz znepokojivejšej celosvetovej vlny vážnej obezity, ktorá súvisí s diabetom, vysokým krvným tlakom, srdcovými poruchami a ďalšími zdravotnými problémami.
Na skutočnosť, že kapsaicín môže pomôcť v boji s obezitou, poukázali už skoršie laboratórne výsledky, podľa ktorých jeho podávanie vedie k obmedzeniu príjmu kalórií, odbúrava tukové tkanivo a znižuje obsah tukov v krvi. Dosiaľ však nebolo známe, ako presne sa to deje.
Zdroje: Journal of Proteome Research, June 2010; Komuniké American Chemical Society z 2.6.2010
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona