Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

Krajanky zo Slovenska a Česka vypekali Libanončankám zákusky

Arab-sálim 30. mája (TASR) - Keď v novembri minulého roku libanonské krajanky usporiadali v Saide dvojdňovú výstavu – Slovenky a Češky prezentujú svoju zručnosť, ani zďaleka nerátali s takým úspechom a záujmom verejnosti. Zápisy v pamätnej knihe boli plné chvály na šikovnosť "ažénib slovakijet wa čikijet" - ako tu hovoria krajankám zo Slovenska a Česka.

Úspech mali ich ručné práce, súbor umeleckých fotografií, moderné bytové doplnky, obrazy maľované na skle, aranžované kvetiny..., avšak najväčší obdiv patril zákuskom a koláčom, ktorými krajanky štedro ponúkali návštevníkov. A tak nie div, že ponúk na usporiadanie podobnej výstavy prišlo niekoľko, rovnako aj na minikurzy pečenia priamo v organizáciách tunajších žien.

Keďže väčšina krajaniek má v Libanone trvalé zamestnanie a k tomu domácnosť a mnoho rodinných a spoločenských povinností, je časovo i organizačne veľmi náročné venovať sa podobným aktivitám vo veľkom. Okrem toho, nie je to ani priorita v programe činnosti komunity našich žien.

Prosbu o usporiadanie minikurzu pečenia pre ženy v Arab-sálime však odmietnuť nemohli, pretože s ich organizáciou už roky spolupracujú. Tunajšie ženy ako prvé na juhu a jedny z prvých v Libanone začali triediť odpad a doslova bojovať za ochranu prírody a životného prostredia, čo je na libanonské pomery priam revolučný počin.

Už v predvečer dlho propagovanej akcie dedinský rozhlas oznamoval, že prídu "lektorky" pečenia. Početnú skupinu záujemkýň o kurz – a zvlášť prítomné krajanky - privítala predsedníčka organizácie žien Zeinab Nouriddin. Okrem iného povedala: "Musíme si priznať, že máme sa čo učiť od žien z bývalého Československa (tento termín tu naďalej platí) a sme im vďačné, že sa chcú podeliť s nami o svoje cukrárske skúsenosti."

Je zaujímavé, že aj keď sú Libanončanky vynikajúce kuchárky, že pri príprave náročných špecialít odstoja hodiny a že pre svoje početné rodiny varia s láskou a fantáziou, v pečení sú ďaleko za našimi ženami. Kto však videl v tunajších cukrárňach obrovské homole a pyramídy bakláwy a iných druhov arabských sladkostí, možno pochopí, prečo Libanončanky nevynikajú v pečení.

V dobre vybavenej kuchyni "lektorky" v priebehu štyroch hodín predviedli výrobu niekoľkých druhov koláčov a zákuskov. Ženy si starostlivo zapisovali všetky recepty a postupy pri príprave cesta, krému, polevy a finálneho zdobenia. Najväčší úspech mali medovníčky, piškótová roláda, linecké drobné pečivo, ktorému tu hovoria "petitfoury", kakaová štrúdľa, šišky, domáce "croissanty" a biokôpky z ovsených vločiek. Tie mali mimoriadny úspech, lebo namiesto cukru pekárky použili hustý sirup z plodov rohovníka (dybes charrúb), ktorý sa priamo v dedine vyrába.

V auguste budú ženy z Arab-sálimu robiť veľkú výstavu domácich špecialít spojenú s predajom. Krajanky dostali ponuku predviesť výrobu kompótov, ktoré tu vzhľadom na celoročný dostatok ovocia nerobia a na konzervovanie zeleniny sterilizovaním.

Výbor Asociácie absolventov českých a slovenských vysokých škôl v Libanone s uznaním hovorí o tejto činnosti krajaniek - členiek organizácie a považuje ju za svojsky prínos k propagácii slovenských a českých tradícií v Libanone.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2025 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt