Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

Halušky najrýchlejšie uvarili a zjedli znovu chlapi z Poltára

img

Turecká 29. mája (TASR) - Víťazom tohtoročných 16. Majstrovstiev sveta (MS) vo varení a jedení bryndzových halušiek sa dnes v Tureckej neďaleko Banskej Bystrice stal štvorčlenný tím z Poltára. Šéfoval mu, podobne ako vlani, keď sa tak isto stal víťazom, Ján Lakota. Tohto roku Poltárčania 3,5 kilogramu tradičného slovenského jedla navarili za 11 minút a 32 sekúnd. Zjedli ho za minútu a 29 sekúnd, ale výsledný čas bol 16 minút a 29 sekúnd, pretože dostali penalizáciu 180 sekúnd. Vlani bol ich výsledný čas pri 350-sekundovej penalizácii až 19 minút a 1 sekunda.

Za Poltárčanmi skončilo s výsledným časom 16 minút a 14 sekúnd družstvo zo Župkova v okrese Žarnovica, ktorému šéfoval Jozef Belan. Tretí skončili Banskobystričania s kuchárom Máriom Mihálom, ich výsledný čas bol 16 minút a 14 sekúnd.

Na 16. MS vo varení a jedení bryndzových halušiek sa zúčastnilo 32 družstiev zo Slovenska a jedno postavili zástupcovia slovenskej komunity z obce Veňarec, nachádzajúcej sa asi 80 kilometrov od Budapešti. Slováci v nej žijú už takmer 300 rokov a Veňarečania sú známi ako organizátori Festivalu halušiek - strapačiek. Organizujú ho v septembri už vyše 30 rokov a prichádzajú naň krajania z celého Maďarska.

Štvorčlenné družstvá pod vedením kuchára museli v Tureckej pripraviť 3,5 kilogramu halušiek z dvoch kíl zemiakov. Rozhodcovia okrem času posudzovali aj kvalitu a chuť pripraveného jedla, či jeho konzistenciu. K času prípravy a zjedenia halušiek prirátali penalizácie. Tie družstvá dostávali najmä za nedodržanie technologického postupu pri varení, predpísanej hmotnosti halušiek, hygieny a za prípadné poranenie súťažiaceho pri čistení a strúhaní zemiakov," uviedol pre TASR Ivan Bača z organizačného výboru majstrovstiev.

Chuť na halušky, ale aj sprievodné súťaže a ďalší program pritiahli dnes do Tureckej asi 3000 divákov. Doterajší rekord vo varení a jedení halušiek podľa starých pravidiel je osem minút a jedna sekunda a ich skonzumovanie štvorčlennému družstvu trvalo 50 sekúnd. Podľa nových pravidiel, platných šesť rokov, najrýchlejšie družstvo halušky uvarilo za sedem minút a 29 sekúnd a zjedlo ich za minútu a päť sekúnd.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2025 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt