Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

Británia: Od roku 2004 pribudlo v krajine 1,5 milióna Stredoeurópanov

Londýn 19. januára (TASR) - Pol druha milióna Stredoeurópanov presídlilo do Británie od otvorenia jej pracovného trhu v roku 2004 pre osem nových členských krajín Európskej únie. Či už tam prišli natrvalo, alebo dočasne, ich počet prekonal britské očakávania. Uvádza to správa Ústavu pre migračnú politiku, informoval londýnsky spolupracovník Českého rozhlasu (ČRo) Ivan Kytka.

Dve tretiny príchodzích tvoria Poliaci; počet Čechov v Spojenom kráľovstve odhadol na približne 100.000, keďže povinnosť registrácie sa nevzťahuje na rodinných príslušníkov pracovníkov ani na samostatne zárobkovo činných.

Migrácia zo strednej a východnej Európy priniesla Britom pozitívnu skúsenosť. "Zamestnávatelia si podľa štúdie pochvaľujú pracovnú morálku, etiku a nasadenie mladých Čechov, Poliakov a Slovákov," povedal Kytka.

Stredoeurópania sú pracovití, vzdelaní a ochotní pracovať, ako ukázal prieskum, za dve tretiny až tri štvrtiny zárobku Britov - navyše na miestach, o ktoré Briti nestoja. Iba relatívne málo Stredoeurópanov sa uplatnilo na mieste odpovedajúcom ich vzdelaniu či kvalifikácii a dosiahlo plat 400 libier za týždeň (455 eur), čo sa považuje za najnižší stupeň slušného životného štandardu v Británii, dodáva.

Ďalším plusom je nárast pôrodnosti, na ktorom sa podieľajú najmä mladí Poliaci v Británii.

Stredoeurópania však zaťažujú aj britské verejné služby, osobitne školstvo. Kým sa ich deti nenaučia po anglicky, nestíhajú v škole, ktoré to najmä v miestach s vyššou koncentráciou musia riešiť asistentmi učiteľov. To zvyšuje náklady na školstvo.

Prílev imigrantov sa však neodrazil na výraznom náraste sociálnych dávok alebo podpôr v nezamestnanosti, uzatvára vo svojom rozhlasovom príspevku pre ČRo Ivan Kytka.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt