Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

Brown: Prisťahovalci z krajín východnej Európy sú užitoční pre našu ekonomiku

Londýn 31. marca (TASR) - Užitočnosť pôsobenia občanov krajín východnej Európy na britskom trhu práce vyzdvihol dnes premiér Gordon Brown.

Predseda britskej vlády vo vystúpení o hraniciach imigrácie konštatoval, že migrácia je vždy procesom dvojsmerným. Na ilustráciu týchto slov podčiarkol, že aj keď na území Veľkej Británie žije a pracuje v súčasnosti milión cudzincov z členských krajín Európskej únie, viac ako milión Britov pôsobí v iných štátoch únie.

Osobitne sa britský premiér venoval prisťahovalcom z východoeurópskych štátov únie a s odvolaním sa na poznatky expertov vyhlásil, že od rozšírenia EÚ majú každoročne pozitívny vplyv na britskú ekonomiku.

Napriek tomu prisťahovalectvo z východnej Európy podľa aktuálnych údajov klesá v značnej miere.

Za rok 2009 sa podľa britského štatistického úradu prisťahovalo na Britské ostrovy za prácou 106.000 nových pracujúcich z východnej Európy, čo je o 33 percent menej ako predvlani.

Veľká Británia nevyužila po rozšírení únie v roku 2004 možnosť zavedenia dočasných obmedzení na trhu práce pre občanov nových členských štátov a otvorili im okamžite pracovný trh. Londýn vtedy rátal ročne iba s 5.000-13.000 trvalo sa v krajine usídliacimi občanmi z východoeurópskych štátov, realita bola však mnohonásobne vyššia. Inštitút Migration Policy Institute v štúdii začiatkom roka odhadol celkový počet občanov, ktorí pricestovali do Veľkej Británie za prácou od rozšírenia EÚ z krajín východnej Európy, na 1,5 milióna. Iné nezávislé zdroje odhadovali tento počet na 800.000 až milión a upozorňovali, že polovica z nich sa už vrátila domov.

Prisťahovalectvo je vo Veľkej Británii trvalo významnou vnútropolitickou témou, čo osobitne platí v časoch recesie alebo pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Neprekvapuje preto, že líder opozičných konzervatívcov, pravdepodobný víťaz parlamentných volieb David Cameron v uplynulých týždňoch na tlačovej konferencii vyhlásil, že svojho času bolo treba limitovať imigráciu občanov nových členských štátov únie do Veľkej Británie. Aj on však priznal, že Veľká Británia ťaží z ich prítomnosti v krajine tak v spoločenskej, hospodárskej, ako aj kultúrnej oblasti. Napriek tomu by namiesto súčasných rádovo státisícov imigrantov ročne privítal maximálne rádovo desiatky tisíc prisťahovalcov ročne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt