Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

VOĽBY10: V Trenčíne sa záujem o voľby poštou v porovnaní s rokom 2006 zvýšil

Trenčín/Považská Bystrica 25. apríla (TASR) - Do piatka (23.4.) evidovali na Mestskom úrade v Trenčíne 67 žiadostí o voľbu poštou u voličov, ktorí majú trvalý pobyt v Trenčíne a v čase volieb do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) sa budú zdržiavať mimo územia Slovenska.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, v minulých parlamentných voľbách mali takýchto žiadostí o desať menej. "Z archívnych materiálov sa nedá zistiť presný počet voličov, ktorí odvolili takouto formou," doplnila Ságová s tým, že jedna obálka bola doručená až po voľbách.

Podľa členky tímu pre prípravu volieb na Mestskom úrade v Považskej Bystrici Daniely Bubákovej definitívny počet záujemcov o voľbu poštou musia príslušné mestské a obecné úrady nahlásiť na Obvodný úrad v Považskej Bystrici do 28. apríla.

"Na Mestskom úrade v Považskej Bystrici evidujeme 50 žiadostí o voľbu poštou. Z európskych krajín je najviac žiadostí o voľbu poštou z Anglicka a Českej republiky, ale aj z Rakúska, Poľska, Nemecka, Luxemburska, Írska, Talianska, Holandska, Francúzska, Belgicka. Žiadosť o voľbu poštou máme dokonca aj zo Spojených štátov amerických," dodala Bubáková s tým, že záujemcom o voľby poštou musia poslať volebné lístky do 8. mája.

O hlasovanie zo zahraničia mohli požiadať občania SR, ktorí majú záujem zúčastniť sa na júnových parlamentných voľbách, no v deň ich konania (12.6.) nebudú na Slovensku. Podľa zákona o voľbách do NR SR sú nimi plnoletí občania SR, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku, a tiež oprávnení voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, no sú občanmi SR.

Volič s trvalým pobytom na Slovensku musel žiadosť o voľbu poštou zaslať na adresu obecného úradu v mieste svojho trvalého bydliska. Záujemca o hlasovanie zo zahraničia, ktorý je občanom SR, no nemá trvalý pobyt na Slovensku, musel o voľbu požiadať na Miestnom úrade Mestskej časti Bratislava-Petržalka. Mestská časť na základe doručenej žiadosti so všetkými požadovanými náležitosťami dopíše voliča do osobitného zoznamu voličov.

Príslušné obce, ako aj Miestny úrad Mestskej časti Bratislava-Petržalka zašlú záujemcom o takýto spôsob hlasovania na ním uvedenú adresu v cudzine materiály, prostredníctvom ktorých sa budú môcť zapojiť do júnových volieb. Voliči zo zahraničia zašlú vyplnené hlasovacie lístky späť v obálke označenej heslom "Voľba poštou". Tie musia byť doručené volebným okrskom alebo na spomínaný úrad v Petržalke najneskôr deň pred konaním hlasovania, teda 11. júna.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt