Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

VOĽBY10: Hlasovacie lístky by mali žiadatelia o voľbu poštou dostať do 8. mája

Bratislava 25. apríla (TASR) – Hlasovacie lístky na voľbu poštou, o ktorú mohli Slováci žijúci v zahraniční požiadať do piatka 23. apríla do polnoci, by mali žiadatelia dostať do 8. mája na nimi uvedenú adresu. Čakať ich nemusia tí, ktorých žiadosti prišli po termíne, hoci aj v dôsledku nedávneho zastavenia letov. K tomu došlo vo viacerých štátoch Európy následkom vytvorenia prašného oblaku zo sopky na Islande.

"Zákon jasne definuje, že v určitom čase budú podané žiadosti. Žiadosti doručené po tomto termíne nebudú akceptované," povedala po stretnutí Ústrednej volebnej komisie jej predsedníčka Tatiana Janečková.

O hlasovanie zo zahraničia mohli požiadať občania SR, ktorí majú záujem zúčastniť sa na júnových parlamentných voľbách, no v deň ich konania (12. júna) nebudú na Slovensku. Podľa zákona o voľbách do Národnej rady SR sú nimi plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku, a tiež oprávnení voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku, no sú občanmi SR.

Z odhadovaného počtu Slovákov žijúcich v zahraničí majú volebné právo len osoby, ktoré sú držiteľmi štátneho občianstva Slovenskej republiky, a ktorých počet sa odhaduje od 200.000 do 400.000.

Volič s trvalým pobytom na Slovensku musel žiadosť o voľbu poštou zaslať na adresu obecného úradu v mieste svojho trvalého bydliska. Záujemca o hlasovanie zo zahraničia, ktorý je občanom SR, no nemá trvalý pobyt na Slovensku, musel o voľbu požiadať na Miestnom úrade mestskej časti Bratislava-Petržalka. Mestská časť na základe doručenej žiadosti so všetkými požadovanými náležitosťami dopíše voliča do osobitného zoznamu voličov.

Príslušné obce, ako aj Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka zašlú záujemcom o takýto spôsob hlasovania na ním uvedenú adresu v cudzine materiály, prostredníctvom ktorých sa budú môcť zapojiť do júnových volieb, a to do 8. mája. Voliči zo zahraničia následne zašlú vyplnené hlasovacie lístky späť v obálke označenej heslom "Voľba poštou". Tie musia byť doručené volebným okrskom alebo na spomínaný úrad v Petržalke najneskôr deň pred konaním hlasovania, teda 11. júna.

"Som rád, že túto možnosť máme, ale tento spôsob nepovažujem vôbec pre občanov SR žijúcich v zahraničí za jednoduchý. Skôr naopak. Ide skôr o systém ako zo zahraničia neodvoliť, čo je veľmi výhodné pre politické strany na Slovensku, pretože sa nemusia zaujímať, aký názor má občan SR žijúci v zahraničí," konštatoval riaditeľ Slovenského centra v Londýne Martin Hakel, podľa ktorého treba hlavne zjednodušiť systém volieb poštou a ponúknuť kombinovaný spôsob ako odvoliť zo zahraničia.

Slováci žijúci v zahraničí by v najbližšej budúcnosti privítali najmä možnosť volieb cez internet, čo ale vyžaduje novelizáciu volebného zákona.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt