Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

OZ: Protestujúcim sa nepáči, ako Smer-SD oslavuje MDŽ, žiadajú ospravedlnenie(3)

Bratislava 8. marca (TASR) - Niekoľko desiatok ľudí dnes pred Úradom vlády SR protestovalo proti spôsobu, akým strana Smer-SD na čele s jej predsedom Robertom Ficom oslavovala Medzinárodný deň žien (MDŽ). Prítomným sa nepáčilo, že to spravil sériou stretnutí v jednotlivých mestách, na ktorých sa nehovorilo o ľudských právach žien, ale odznelo tam niekoľko podľa nich sexistických vtipov.

"Zmenilo sa to na nedôstojnú frašku," uviedla Adriana Mesochoritisová z občianskeho združenia Možnosť voľby. Dodala, že 8. marec je dňom, keď sa má oslavovať boj za ľudské práva žien. "Nemyslíme si, že sa to môže oslavovať sexistickými vtipmi, ktoré dehonestujú ženy. Nie je to oslava MDŽ," zdôraznila.

Priblížila, že cieľom dnešného protestu je aj poukázať na to, že Slovensko neplní záväzky v oblasti ľudských práv žien. Zúčastnení položili pred hlavný vchod ÚV SR niekoľko červených ruží s tým, že "premiér im týmito kvetmi ústa nezavrie". Zároveň mu odovzdali výzvu, ktorú do dnešného dňa podpísalo vyše 200 ľudí.

Zástupkyne občianskych združení Možnosti voľby a Queer Leaders Forum premiérovi adresovali aj otvorený list, v ktorom mu pripomínajú, "že diskriminácia žien na celom svete je tvrdou realitou" a rovnako tak aj na Slovensku. Tá sa navyše podľa nich nerieši rozdávaním ruží.

Za údajné slová, ktoré odzneli na podujatiach zorganizovaných Smerom-SD k oslavám MDŽ, žiadajú zástupkyne spomínaných organizácií od premiéra ospravedlnenie. Vyzývajú ho tiež, aby urýchlene podnikol všetky kroky na to, aby sa záväzky v oblasti ľudských práv žien začali urýchlene napĺňať.

Účastníčky protestu poukázali na to, o čom je daný sviatok. S návrhom oslavovať tento deň prišli delegátky Medzinárodnej ženskej konferencie v roku 1910 v Kodani. "Táto výzva nebola len symbolickým gestom, ale upozorňovala okrem iného na zlé pracovné podmienky mnohých žien v USA, Európe a Rusku," priblížili.

Premiér na ich dnešnú akciu reagoval slovami: "Želám všetko najlepšie k Medzinárodnému dňu žien a teším sa na stretnutie so ženami v Hlohovci, Ružomberku, Martine a v Bratislave."

Na ďalšiu pripomienku, že ženy na Slovensku zarábajú až o štvrtinu menej ako muži a čo urobila táto vláda pre to, aby sa to zmenilo, poznamenal, že kabinet neprijal žiadne opatrenie, ktoré by zhoršovalo postavenie žien. "A už vôbec nebolo prijaté žiadne opatrenie, ktoré by zavádzalo nerovnosť medzi mužmi a ženami. Urobili sme niekoľko krokov, ktoré sa týkajú podpory mladých rodín," upozornil. Rozdiel v odmeňovaní je podľa neho dlhodobým problémom, a nie iba na Slovensku. "Je to vec prístupu zamestnávateľov a je to otázka času," upozornil s tým, že vláda nemá žiadne nástroje na to, ako prinútiť zamestnávateľov, aby odmeňovali ženy tým istým spôsobom ako mužov.

Ľudskoprávne organizácie zasadzujúce sa za práva žien s Ficovými výrokmi zásadne nesúhlasia. Ako dnes TASR informovala Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť, premiérovo odvolávanie sa na to, že vláda neprijala žiadne opatrenie, ktoré by zavádzalo nerovnosť medzi mužmi a ženami, je podľa organizácií nepochopením zodpovednosti vlády.

Podľa Mesochoritisovej vláda stále o rodovej rovnosti nerozmýšľa ako o niečom, čo musí byť premietnuté vo všetkom, čo sa deje na úrovni verejných inštitúcií. Podľa Debrecéniovej má vláda povinnosť nielen zaviesť do zákonov nediskriminačné ustanovenia, ale aj proaktívne pristupovať k odstraňovaniu diskriminácie žien.

Podľa spomínaných organizácií vláda svoje obdobie nevyužila ani na prijatie Národného programu ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia a uspokojivo sa nevyvíjajú ani práce na tvorbe Národného akčného plánu rodovej rovnosti.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt