Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

MVO: Vypracovali program reformnej vlády, novému kabinetu chcú nastaviť... (2)

Bratislava 31. mája (TASR) - Programové vyhlásenie budúcej slovenskej vlády bude konfrontované z hľadiska jeho reformnosti. Mimovládne organizácie (MVO) na čele s Konzervatívnym inštitútom (KI) M. R. Štefánika, ako aj experti z komerčného prostredia totiž vypracovali Programové vyhlásenie reformnej vlády, ktoré chcú budúcemu kabinetu nastaviť ako zrkadlo.

"Autorský kolektív je presvedčený, že tento návrh môže byť želanou alternatívou riešenia problémov k súčasnému modelu veľkého štátu, ktorý príliš zasahuje do aktivít života ľudí. Jeho realizácia by posunula Slovensko k slobodnej spoločnosti s udržateľnými verejnými financiami," povedal Peter Gonda z KI. Zároveň priznal, že myšlienky obsiahnuté v tomto programovom vyhlásení hypotetickej vlády akceptujú viac pravicoví voliči.

Na naštartovanie žiaduceho presmerovania spoločnosti autori štúdie odporúčajú vyrovnané hospodárenie s verejnými financiami a znižovanie verejného dlhu od konca volebného obdobia spolu s nezvyšovaním daňového a znižovaním odvodového zaťaženia podoprené aj ústavnými garanciami. Požadujú tiež zásadný ústup vlády z ekonomiky a spoločnosti, ako aj dereguláciu a liberalizáciu trhov. Za nutné označili aj zvýšenie ochrany vlastníckeho práva, minimalizovanie zásahov do neho, maximalizovanie vymáhateľnosti práva a posilnenie právnej istoty v zmluvných vzťahoch. Odporučili tiež vytvorenie podmienok na znižovanie korupcie v spoločnosti, osobitne vo verejnej správe a vytvorenie podmienok na dobrovoľné aktivity a konkurenciu súkromných poskytovateľov služieb.

Gonda tvrdí, že svojou iniciatívou chcú ešte pred voľbami vyvolať diskusiu o zmene smerovania krajiny z gréckej cesty smerom k zodpovednosti. "Politici, ktorí budú mať odvahu, môžu z toho čerpať. Je to pomôcka a sprievodca pre zodpovedných politikov," vysvetlil.

Peter Pažitný z Health Policy Institute ako príklad dobrej reformnej vlády označil kabinet, ktorý vládol v rokoch 2002 až 2006. "Vláda mala jasnú víziu, reforiem sa zhostili dobrí lídri a kabinet mal zodpovednosť a nebál sa urobiť nepopulárne opatrenia. Toto by sa malo zopakovať a tento dokument je dobrým vstupom do debaty, ako má tá vízia vyzerať," konštatoval.

Za jednu z najvážnejších oblastí označili analytici justíciu. Právnik Ernest Valko je presvedčený, že musí dôjsť k razantným personálnym zmenám. "Základná vec je odvaha reformovať súdnictvo. Či to bude možné, som veľmi skeptický. Je to v ľuďoch a v morálke, nie v zákonoch," uviedol.

Ján Oravec z Nadácie F. A. Hayeka a neúspešný kandidát do europarlamentu na kandidátke SaS sa domnieva, že vymáhateľnosť práva sa dá zlepšiť tým, že sa sprísnia pravidlá, podľa akých schvaľuje NR SR a vláda nové zákony. "A to tak, aby sa to spomalilo. Paralelným procesom by malo byť aj zásadné zníženie počtu existujúcich zákonov, možno o 30 až 40 percent," podčiarkol.

Program reformnej vlády je zameraný na 14 oblastí - Právny systém a spravodlivosť, Korupcia a transparentnosť, Správa veci verejných, Verejné financie, Súkromné financie a finančný systém, Trhové hospodárstvo a podnikateľské prostredie, Hospodárska a dopravná infraštruktúra, Vzdelávací systém, Kultúrny a mediálny priestor, Sociálny systém, Zdravotníctvo, Životné prostredie, Vnútorná bezpečnosť a Zahraničná a obranná politika. Podrobne sú rozpracované na stránke www.reformnavlada.sk.

"Skutočne nemáme dôvod reagovať na politický, ideologický program, ktorý je pripravený pre pravicové strany. Smer-SD má svoj sociálnodemokratický program, ide s ním pred voličov a tí môžu porovnať, aký efekt a význam majú pre nich pravicové subjekty, ktoré tu vládli osem rokov a program ľavicovej vlády Smeru-SD, ktorá tu vládla štyri roky," poznamenal riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Braňo Ondruš.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt