Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

Výročie: Národný slovenský spolok zjednotil slovenských vysťahovalcov v USA

Bratislava 13. februára (TASR) – Pred 120 rokmi, 15. februára 1890, v Pittsburghu (USA) vznikol Národný slovenský spolok, ktorý zohral dôležitú úlohu v oblasti kultúrneho a spoločenského života Slovákov v Amerike. Založil ho Peter Víťazoslav Rovnianek.

Prvou formou spolupráce slovenských vysťahovalcov v USA boli podporné a katolícke spolky, ktoré zozačiatku fungovali iba v rámci mestských štvrtí alebo obcí. Ich úlohou bolo vzdelávať Slovákov, oboznamovať ich so zákonmi a zlepšovať ich znalosti anglického jazyka, ktorého ovládanie bolo nevyhnutné hlavne pri získavaní práce a pre styk s úradmi. Ich ďalšou úlohou bolo zachovanie rodného jazyka a zvykov. Prvým takýmto spolkom bol Prvý uhorsko-slovenský v nemoci podporujúci spolok, založený v New Yorku v roku 1883. Nová etapa slovenského národného a spoločenského života v USA sa začala po príchode Štefana Furdeka (1883) a Pavla Víťazoslava Rovnianka (1888).

Rovnianek sa usadil v Clevelande, kde popri teologickom štúdiu písal články v národnom duchu, ostro kritizoval maďarizáciu a zásahy vlády proti Slovákom. Po ukončení štúdia sa stal spolumajiteľom Amerikánsko-slovenských novín. 15. februára 1890 založil v Pittsburghu Národný slovenský spolok s cieľom zjednotiť slovenských vysťahovalcov v USA bez rozdielu náboženstva, postavenia a regionálneho pôvodu. Stal sa jeho prvým predsedom. Heslo spolku, založeného na nekonfesionálnom základe, bolo Sloboda-Rovnosť–Bratstvo. Organizačne sa členil na konvenciu, hlavný odbor, hlavný súd, odbory a pokladnicu. Poslaním odborov bolo šírenie vzdelanosti medzi slovenskými vysťahovalcami a upevňovanie národného povedomia. Pokladnica mala fond administratívny, národný, na podporu chudobných a pozostalých po smrti členov. Spolok zohral významnú úlohu pri organizovaní spoločenského života krajanov a podporoval slovenské kultúrne a literárne aktivity v USA i na Slovensku. Tlačovým orgánom boli Národné noviny. Do spolku vstupovali jednotlivci i profesné združenia Slovákov.

Ďalším významným spolkom bola Prvá katolícka slovenská jednota, založená v Clevelande (Ohio) v roku 1890 katolíckym kňazom Štefanom Furdekom, ktorý sa stal jej predsedom. Kládol dôraz na národno-kultúrne potreby Slovákov. Medzi Katolíckou jednotou a Národným slovenským spolkom vládla rivalita. Ich predstavitelia sa vzájomne napádali v tlači, v slovenských kolóniách dochádzalo k nepokojom. Nakoniec sa situácia upokojila, Rovnianek a Furdek sa zhodli na potrebe obnovenia Matice slovenskej. Jej ustanovujúci zjazd sa konal v Chicagu v septembri 1893. Predsedom sa stal Štefan Furdek.

11. júna 1906 v článku Naše povolanie, uverejnenom v Amerikánsko-slovenských novinách Rovnianek napísal: "Národný slovenský spolok bol prvou organizáciou utrápenej Slovače, ktorý vztýčil národnú zástavu a hrdo vyznával svoju slovenskosť."

Počas 1. a 2. svetovej vojny spolok podporoval československý zahraničný buržoázny odboj. V rokoch 1945-1948 pomáhal organizovať Výbory na pomoc vojnou a fašistickou okupáciou rozvrátenému slovenskému hospodárstvu. Po roku 1948 sa Národný slovenský spolok zaslúžil o vznik Svetového kongresu Slovákov.

Encyklopédia Slovenska, Veda, Vydavateľstvo SAV, Bratislava 1979/1982

Kronika Slovenska, Dušan Kováč a kol., Fortuna print, a.s., Bratislava 1998

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt