Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

USA: Zomrel americký herec Tony Curtis, po matke slovenského pôvodu

Los Angeles 30. septembra (TASR) - Slávny americký herec Tony Curtis, známy najmä z komédie Niekto to rád horúce, zomrel dnes vo veku 85 rokov. Informovala o tom jeho dcéra Jamie Lee Curtisová.

Curtis sa v 50. rokoch 20. storočia stal hollywoodskou hviezdou a svojim vzhľadom patril v tej dobe k najobdivovanejším hercom. Počas svojho života účinkoval v desiatkach filmov, za snímku za snímku Útek v reťaziach (1958) získal nomináciu na Oscara. Najpamätnejšiu úlohu vytvoril vo filme Niekto to rád horúce (1959), kde hral v hlavnej úlohe po boku Marilyn Monroe a Jacka Lemmona.

Málo je známe, že podľa viacerých zdrojov jeho matka pochádzala zo Slovenska.

Curtis sa narodil pod menom Bernard Schwartz 3. júna 1925 v newyorskej štvrti Bronx, a to v chudobnej židovskej rodine stredoeurópskych prisťahovalcov. Jeho otec sa narodil v dnešnej dedine Matészalka na východe Maďarska. Tony Curtis (toto meno prijal v roku 1948) až do svojich piatich až šiestich rokov ovládal len maďarčinu.

Vo svojej autobiografii z roku 2008 herec napísal, že jeho matka sa narodila "medzi Maďarskom a Československom". V dvoch televíznych rozhovoroch v súvislosti s vydaním životopisnej knihy povedal, že matka sa narodila "v Československu" a že jeho pôvod je československý a židovský. Uvádza to internetová stránka Pittsburskej univerzity v časti Slovenské štúdie.

Podľa Martina Votrubu z Pittsburskej univerzity sa Curtisova matka Ilona (Helen), rodená Kleinová, narodila v roku 1902 v obci Stráňany, ktoré sú teraz začlenené do Michaloviec. Do USA emigrovala so svojou matkou v roku 1921, kde stretla svojho budúceho manžela Ema (Emmanuela) Schwartza. Tony Curtis spomínal, že jeho rodičia doma vždy hovorili po maďarsky a že cítil blízkosť k maďarskej kultúre.

Denník Sme dnes na svojej webstránke napísal, že Curtisova matka pochádzala z Vaľkova pri Poltári. Pre noviny to povedala hercova sesternica Mariana Fedorová. Podľa jej informácie bola Helena Kleinová Slovenka a narodila sa vo Vaľkove pri Poltári. "Bola to sestra môjho otca," povedala Fedorová. Podľa nej odišla do Ameriky v roku 1923.

Tony Curtis počas druhej svetovej vojny slúžil v námorníctve a bol svedkom kapitulácie Japonska v Tokijskom zálive. Po návrate z armády študoval herectvo. Z jeho obsiahlej filmografie, ktorá zahŕňa viac ako 100 filmov, sú tiež známe filmy Criss Cross (1949), či Sladká vôňa úspechu (1957). Z komédií, ktoré sa stali jeho doménou, zažiaril aj v snímkach Zbohom Charlie (1964) alebo Veľké preteky (1965). Spomedzi vážnejších úloh je možné pripomenúť rolu vo filme Romana Polanského Rosemary má dieťatko (1968).

Herec bol šesťkrát ženatý. Zomrel v Hendersone v štáte Nevada.

Zdroj: Reuters, etonline.com, csfd.cz, pitt.edu, sme.sk

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt