Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

VOĽBY10: Na Šariši prejavili záujem o voľby poštou prevažne mladí ľudia

Prešov 25. apríla (TASR) – Záujem o odovzdanie hlasu vo voľbách do Národnej rady SR prostredníctvom voľby poštou prejavujú v regióne Šariša predovšetkým mladí ľudia. Posledný termín na doručenie žiadosti na obecné a mestské úrady uplynul v piatok 23. apríla.

Oddelenie služieb občanom Mestského úradu v Prešove evidovalo niekoľko hodín pred uzávierkou približne 250 žiadostí.

"Oproti minulému obdobiu je nárast žiadostí. Pred štyrmi rokmi, keď sa vlastne prvýkrát použil inštitút voľby poštou, sme mali 98 žiadostí," povedala pre TASR vedúca oddelenia Ľudmila Lišková. Dodala, že žiadosti prichádzajú priebežne od začiatku apríla. Ide prevažne o ľudí do 35 rokov, ktorí študujú alebo pracujú v zahraničí.

Najviac žiadostí zaregistrovali od voličov, ktorí sa budú v čase volieb nachádzať v Českej republike, nasledujú ďalšie štáty Európskej únie, ale záujem prejavili aj občania SR pracujúci v USA či Kanade. Pravdepodobne najvzdialenejšími krajinami, odkiaľ prišli žiadosti, sú Nový Zéland a Kórea.

Nárast počtu žiadateľov zaznamenali aj v meste Svidník. Pracovník tamojšieho mestského úradu Pavel Gojdič informoval TASR, že v piatok evidovali 22 žiadostí, čo je o deväť viac ako pri predchádzajúcich parlamentných voľbách. Konštatoval, že ide hlavne o voličov do 40 rokov. Žiadosti prišli od občanov, ktorí pracujú v štátoch EÚ a USA.

MsÚ v Lipanoch v Sabinovskom okrese evidoval v piatok predpoludním šesť žiadostí. Pracovníčka úradu Eva Liščinská uviedla, že ide o voličov vo veku od 29 do 43 rokov.

V súvislosti so záujmom o voľbu poštou sme oslovili aj niekoľko obcí. Anna Vojtková z Obecného úradu v Šarišských Michaľanoch, okres Sabinov, uviedla, že obec má vyše 2800 obyvateľov a odhadujú, že v zahraničí pracuje približne 200 ľudí. V piatok predpoludním evidovali len dve žiadosti.

Podľa vyjadrenia matrikárky Obecného úradu v Raslaviciach Márie Ščešňákovej v piatok predpoludním neevidovali žiadneho záujemcu o takýto spôsob hlasovania. Táto obec v Bardejovskom okrese má vyše 2600 obyvateľov, pričom v zahraničí pracuje odhadom asi 150 ľudí. Žiadnych záujemcov o voľbu poštou neevidujú ani v Ladomirovej, okres Svidník. Starosta Ladislav Bojčík konštatoval, že obec má 980 obyvateľov a približne 40 pracuje v zahraničí.

O hlasovanie zo zahraničia mohli požiadať tí občania SR, ktorí majú záujem zúčastniť sa na parlamentných voľbách, no v deň ich konania (12. júna) nebudú na Slovensku.

Volič s trvalým pobytom na Slovensku musel žiadosť o voľbu poštou doručiť na adresu obecného úradu v mieste svojho trvalého bydliska do 23. apríla. Príslušné obce zašlú záujemcom o takýto spôsob hlasovania na ním uvedenú adresu v cudzine materiály, prostredníctvom ktorých sa budú môcť zapojiť do volieb. Voliči zo zahraničia pošlú vyplnené hlasovacie lístky späť v obálke označenej heslom "Voľba poštou". Tie musia byť doručené volebným okrskom najneskôr deň pred konaním hlasovania, teda 11. júna.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt