Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

Slováci žijúci v zahraničí musia žiadosť o účasť na voľbách doručiť do 23.4.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Slováci žijúci v zahraničí, ktorí sa chcú zúčastniť na parlamentných voľbách, musia žiadosť o účasť doručiť najneskôr 50 dní pred dňom volieb, teda do 23. apríla 2010. Od obce potom najneskôr do 8. mája dostanú hlasovacie lístky a návratnú obálku s označením Voľba poštou. Pre TASR to uviedol predseda občianskeho združenia Migrácia SK Ján Bilik.

Občianske združenie Migrácia SK vo februári 2010 spustilo webovú stránku o voľbách zo zahraničia, na ktorej prináša presný postup ako zo zahraničia voliť. Zároveň spustilo celosvetovú kampaň partnerského programu Volím zo zahraničia, v rámci ktorého vytvorili sieť organizácií po celom svete, vďaka ktorým pre Slovákov žijúcich v zahraničí spoločne šíria osvetu ako voliť zo zahraničia.

Do partnerského programu na vzájomnú výmenu informácií sa doteraz zapojili takmer štyri desiatky organizácií zo 16 krajín celého sveta, ako aj desať skupín na známej sociálnej sieti, na ktorej odpovedajú na jednotlivé otázky Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí by radi odvolili, ale nevedia ako, prípadne im prinášajú tipy na jednoduchšie odvolenie zo zahraničia. Ide napríklad o registráciu naskenovej a podpísanej žiadosti o Voľbu poštou zaslanej cez email na príslušný úrad.

Po prvý raz mohli občania SR žijúci v zahraničí využiť svoje ústavou zaručené volebné právo v roku 2006 a to na základe nového volebného zákona o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky. "Žalostne nízka účasť zo zahraničia sa stala aj odrazom záujmu slovenskej politickej scény o voličov zo zahraničia," konštatoval Bilik.

Z odhadovaného počtu Slovákov žijúcich v zahraničí majú volebné právo len osoby, ktoré sú držiteľmi štátneho občianstva Slovenskej republiky, a ktorých počet sa odhaduje od 200.000 do 400.000. Ide o občanov, ktorí sa prechodne zdržujú v zahraničí a trvalý pobyt majú v SR, alebo občanov, ktorí sa zdržujú trvale alebo dlhodobo v zahraničí a majú trvalý pobyt v zahraničí.

"Som rád, že túto možnosť máme, ale tento spôsob nepovažujem vôbec pre občanov SR žijúcich v zahraničí za jednoduchý. Skôr naopak. Ide skôr o systém ako zo zahraničia neodvoliť, čo je veľmi výhodné pre politické strany na Slovensku, pretože sa nemusia zaujímať, aký názor má občan SR žijúci v zahraničí," konštatoval riaditeľ Slovenského centra v Londýne Martin Hakel, podľa ktorého treba hlavne zjednodušiť systém volieb poštou a ponúknuť kombinovaný spôsob ako odvoliť zo zahraničia.

Slováci žijúci v zahraničí by v najbližšej budúcnosti privítali najmä možnosť volieb cez internet, ktorá by určite zvýšila záujem Slovákov žijúcich v zahraničí o účasť na voľbách, čo ale vyžaduje novelizáciu volebného zákona.

Občianske združenie Migrácia SK sa chce podľa Bilika venovať problematike súčasných migračných pohybov, pripravovať situačné správy, analýzy a navrhovať riešenia na znižovanie úniku mozgov do zahraničia. "Chceme prispievať aj k vytváraniu predpokladov na udržiavanie väzieb emigrantov so svojimi najbližšími a domovskou vlasťou. Zaujímajú nás otázky reemigrácie a repatriácie pri tvorbe a výkone štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré by prispievali k tomu, aby sa na Slovensku vytvárali predpoklady na podnecovanie návratov emigrantov domov," spresnil. Podľa jeho slov rovnako potrebné je Slovákom žijúcim v zahraničí poskytovať dostatok aktuálnych informácií o dianí na Slovensku, o legislatíve v oblasti slobodného pohybu osôb a o tom, aby si uplatňovali svoje legitímne práva zaručené Ústavou Slovenskej republiky.

Bilik dodal, že tiež majú záujem spolupracovať so štátnymi a neštátnymi orgánmi a inštitúciami v Slovenskej republike v danej oblasti. V spolupráci s krajanskými spolkami, inštitúciami a slovenskými médiami v zahraničí sa chce spoločne venovať otázkam prisťahovaleckej politiky Európskej únie a problematike postavenia Európanov vo svete.

"Maximálnu nepolitickú aktiváciu voličského potenciálu zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady SR, ktoré budú 12. júna, sme si však v týchto dňoch stanovili ako prvú aktivitu nášho združenia," uzavrel Bilik.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt