Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

POLITIKA: ÚVK pre júnové parlamentné voľby zasadne prvýkrát v piatok

Bratislava 18. marca (TASR) - Ústredná volebná komisia (ÚVK) pre júnové parlamentné voľby sa prvýkrát zíde v piatok 19. marca. Zasadnutie, na ktorom si komisia zvolí aj svoje vedenie, zvoláva podľa zákona o voľbách do Národnej rady (NR) SR predseda vlády SR Robert Fico. Pre TASR to potvrdila premiérova hovorkyňa Silvia Glendová.

Z právnej normy zároveň vyplýva, že členov do ÚVK delegujú tie politické subjekty, ktoré do 14. marca odovzdali svoje kandidačné listiny zapisovateľke ÚVK Lívii Škultétyovej. Tieto strany, hnutia alebo koalície navrhujú do komisie jedného člena a jedného náhradníka. Údaje o nich podávajú subjekty predsedovi vlády SR.

Pre voľby, ktoré sa uskutočnia 12. júna, budú zriadené aj obvodné a okrskové volebné komisie, na ktorých činnosť bude dohliadať ÚVK. Tieto volebné orgány by mali prvýkrát zasadať najneskôr 40 dní predo dňom hlasovania, teda 3. mája.

Kandidačné listiny pre parlamentné voľby odovzdalo v zákonnom termíne 18 politických subjektov. O zaregistrovaní kandidátok rozhodne ÚVK. Jednou z podmienok, aby sa nimi tento volebný orgán zaoberal je aj zloženie volebnej kaucie vo výške 16.596 eur.

Ak budú zaregistrované všetky podané kandidátky, o priazeň voličov sa budú v júnovom hlasovaní uchádzať AZEN - Aliancia za Európu národov, Európska demokratická strana (EDS), Komunistická strana Slovenska (KSS), KDH, ĽS-HZDS, Ľudová strana - Naše Slovensko, Most-Híd, Nová demokracia, Paliho Kapurková, veselá politická strana, SaS, SDKÚ-DS, SNS, Smer-SD, SDĽ, SMK, Strana rómskej koalície, Únia - Strana pre Slovensko a Združenie robotníkov Slovenska (ZRS). Celkový počet uchádzačov o poslanecký post sa vyšplhal na 2401.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt