Portál Slovákov
v Británii

Aktuálne správy Späť na správy

D. ČAPLOVIČ: So zahraničnými Slovákmi treba vzťahy udržiavať už od ich odchodu

Bratislava 30. decembra (TASR) - Vicepremiér Dušan Čaplovič sa pri rozvíjaní vzťahov so zahraničnými Slovákmi zameriava najmä na podporu mladej generácie, ktorá odišla z nášho štátu. Podľa podpredsedu vlády by sa s týmito ľuďmi, ktorí sa v zahraničí vypracovali aj na významné pozície, mali udržiavať kontakty už od ich odchodu z vlasti. Ako ďalej skonštatoval v rozhovore pre TASR, nemá sa to realizovať násilnou formou, ale napríklad spojením zahraničných návštev slovenských predstaviteľov so stretnutiami so Slovákmi žijúcimi v zahraničí prostredníctvom veľvyslanectiev.

Objasnil, že v minulosti sa vzťahy so zahraničnými Slovákmi vzhľadom na problémy s demokraciou a totalitným zriadením pretrhli. Preto ich pred 20 rokmi bolo treba obnovovať, teraz by ich vicepremiér chcel ešte viac zintenzívniť. Poznamenal, že pokiaľ si uvedomia, že Slovensko sa zaujíma o ich problémy, tak nebude problém získať ich aj pre pozitívny lobing a realizáciu rôznych kontraktov pre svoju domovinu. Čaplovič preto za dôležitú považuje prácu jednotlivých veľvyslancov s touto komunitou. Finančná podpora by mala smerovať nielen do oblastí, kde žijú významné autonómne menšiny Slovákov z okolitých štátov, ale aj do Veľkej Británie a Írska, kde pôsobí množstvo zástupcov mladej generácie.

Odhaduje sa, že v zahraničí žije v súčasnosti vo viac ako 50 krajinách asi 2,2 milióna osôb hlásiacich sa k slovenskému pôvodu. Očakáva sa, že počet slovenských komunít vo svete bude narastať, a to najmä v európskych krajinách so silnejšou ekonomikou. Slovensko vníma zahraničných Slovákov ako spoločných duchovných nositeľov slovenskej štátnosti. Medzi najznámejšie osobnosti so slovenským pôvodom patrí zakladateľ výtvarného smeru pop-art Andy Warhol či herec Paul Newman. Zahraniční Slováci dosiahli aj významné úspechy v podobe vynálezu padáka (Štefan Banič) či vynájdenia rádiotelegrafie (Jozef Murgaš).

Status národnostných menšín prislúcha v súčasnosti Slovákom žijúcim v krajinách strednej a juhovýchodnej Európy (Česko, Srbsko, Rumunsko, Ukrajina, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko). Nachádzajú sa tu prevažne menšiny s hlbokými kultúrnymi tradíciami a vlastnou národnostnou inteligenciou. Komunity Slovákov existujú aj v západnej Európe a zámorí, ale už bez statusu menšiny. Tvoria ich potomkovia vysťahovalcov a emigrantov, u ktorých napriek tomu, že neovládajú materinský jazyk, pretrváva vzťah a hrdosť ku krajine svojich predkov.

Naopak, Slovákov žijúcich v zahraničí so živými väzbami na domovinu predstavujú najmä príslušníci mladej a strednej generácie, absolventi slovenských stredných a vysokých škôl. Tí migrovali po roku 1989 predovšetkým do krajín západnej Európy, ale i do netradičných zámorských destinácií za prácou a štúdiom.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona

Späť na správy

Copyright © 2024 SlovakCentre. Všetky práva vyhradené, prevádzkuje mediaTOP

Hore / O nás / Registrácia / Reklama / Kontakt